Chromebook i bedriften?

En Chromebook gjør et vesentlig mindre innhugg i budsjettet enn en ordinær PC. Dette kan gjøre den svært interessant i småbedriftsmarkedet. Spørsmålet er om din bedrift er klar for å kvitte seg med Windows?

DSC_0138

Det er en rekke gode argumenter for å investere i Chromebook heller enn en Windows-PC. Prisen er naturligvis det viktigste. Selv om du også får ordinære PCer som er priset ned mot 2500 kroner vil en Chromebook i samme prisklasse være overlegen når det gjelder oppstartstid og fart. Selv en Chromebook med samme eller dårligere spesifikasjoner enn en Windows-PC oppleves som mye raskere i bruk. Dette er fordi ChromeOS er et smalt operativsystem som er bygget for å være lynraskt. I tillegg tilsvarer maskinene høyt prisede ultrabooks når det kommer til størrelse og vekt. Det er viktig for mange å ha en lett PC når de er på farten.

Alt foregår i skyen

Den store ulempen er at alt du foretar deg skjer i «skyen». Programvaren er i all hovedsak nettleserbasert og all lagring foregår på nettet. På mange måter er Chromebooken et nettbrett med tastatur. De fleste har en knøttliten intern harddisk og alle har svært begrensede muligheter når det kommer til å installere programvare lokalt.

Det fører til at noen populære programmer savnes. Skype, som mange bruker til videokonferanser og fjernmøter, kan bare brukes til tekstchat i nettleseren. Dette gjør programmet i stor grad ubrukelig for businessbruk. EDIT 04.07.2015: Skype har nylig lansert en webbasert løsning som også fungerer på Chromebook. Google Hangouts gjør i og for seg samme nytten, men Skype er kjent og kjært for mange. Mer enn helt grunnleggende bilde- og videoredigering er heller ikke aktuelt. Dersom du er avhengig av installert programvare for å gjøre jobben din er ikke Chromebook et alternativ for deg.

Utskrift og scanning kan også bli en utfording. Du må ha en skriver som er koblet til nettet og kompatibel med Google Cloud Print Service.

Sikkerheten er ivaretatt

Når det gjelder sikkerhet gjør Chromebooken det bra. Mange har en tendens til å klikke bort boksene med «oppdateringsmas» på Windows-PCene – de som alltid kommer når du er opptatt med noe annet viktig – og dermed bidra til å utsette maskinen for risiko. Chromebook sjekker for oppdateringer og installerer automatisk hver gang du starter opp PCen. Denne prosessen er rask og smidig og oppleves aldri som en plage.

I tillegg kjører ChromeOS hver enkelt nettside og applikasjon i en såkalt «sandbox». Det betyr at alle programmer startes i et isolert rom uten mulighet for å påvirke resten av datamaskinen. Dersom du skulle være uheldig og komme inn på en nettside som inneholder skadelig kode vil denne ikke kunne ødelegge noe utenfor det rommet den ble åpnet i.

Alt i alt vil Chromebookens innebygde sikkerhetsløsninger minimere behovet for IT-kompetanse hos brukeren. Det er en fordel i en liten organisasjon der de ansatte har kompetanse på helt andre områder.

God løsning for mange – dårlig for noen

Kort oppsummert: dersom PC-behovet ditt begrenser seg til epost, normal Office-bruk, surfing og ellers oppgaver som lar seg løse gjennom en nettleser er Chromebook et meget godt og ikke minst økonomisk alternativ.

Har du derimot behov for å installere programvare på maskinen er du nødt til å se på tradisjonelle PCer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s